МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Дезактивація овочів, фруктів, грибів та ягідТа тваринного походження, рибної продукції Дезактивація продовольчої сировини і продуктів рослинного Дезактивацію продукції рослинництва і тваринництва можливо проводити як безпосередньо в початкових продуктах, так і застосуванням технологічної і кулінарної обробки. Кожний вид продукції на будь-якому етапі технологічної і кулінарної обробки являє собою багатофазну фізико-хімічну систему, яка характеризується нерівномірним розподілом РН між фазами. При цьому здебільшого можна спрямовано впливати на характер розподілу РН у цій системі, змінюючи параметри її стану або вводячи додаткові компоненти та етапи обробки. Основна частина експериментального досвіду зниження вмісту РН в продукції присвячена питанням зміни вмісту таких РН, як йод-131, стронцій-90 та цезій-137. На ефективність дезактивації впливають: - густина забруднення місцевості, де була забруднена рослинна або тваринна продукція; - глибини проникнення РН, що пов’язана із особливостями ботанічної будови овочів і фруктів (гладка або шорстка поверхня) та вологості повітря; - тривалості контакту продукції із РН; - особливості самого продукту (рідина або сипкий продукт). Продукція, яка зберігається в тарі, дезактивується тільки після дезактивації власно тари, яка здатна утримувати до 80-100% радіоактивних забруднень. Тару дезактивують шляхом протирання, щітками, вологими тампонами, відсмоктуванням радіоактивного пилу пилососами, промивання струменем води (скляна тара) та іншими засобами. Овочі, фрукти, картоплю і ягоди спочатку необхідно ретельно промити теплою проточною водою, перед тим видаливши пошкоджені та забруднене листя. Потім зрізають поверхневий шар на05-2 см, особливо старанно над тими поверхнями, які мають нерівності та тріщини. Так, вміст радіоактивних стронцію та цезію у картопля і буряку можна знизити на 30-40% за рахунок очищення шкірки. Вміст стронцію можна знизити, відварюючи овочі: в солоній воді – на 50%, у прісній – на 30%. Якщо будь-які ягоди вимочити протягом 2-3 годин у розчині лимонної кислоти, вони частково звільняються від РН. Так, для суниць готується розчин у воді лимонної кислоти із розрахунку одна столова ложка на 3 л води. В ньому суниці втрачають 50% радіонуклідів. Для інших ягід ефект є схожим. Доцільний спосіб термічної обробки харчової сировини за умов підвищеного забруднення РН – це варіння. При цьому РН переходять у відвар, який зливають. Кухонна сіль у харчових продуктах підвищує перехід РН у відвар на 45% (проти 76% без кухонної солі). Картоплю необхідно відварювати після попереднього очищення. Особливе значення має технологічний режим виробництва плодових та овочевих консервів. При нормальній технологічній переробці основних фруктів і овочів вміст стронцію в готовому продукті зменшується майже в 6 разів порівняно із сировиною, тобто коефіцієнт дезактивації Кд = 6. Вміст РН зменшується при консервуванні молодого гороху – у 35 разів, моркви – в 1,3, томатів – у 1,5, персиків – у 2 рази. Гриби рекомендується вимочувати в чистій воді протягом 3 годин, що дає зниження до 80% радіоактивності за рахунок цезію (вміст стронцію знижується незначно. Відварювання грибів знижує вміст цезію на 90%, а вміст стронцію – знов незначно. Щодо накопичення цезію гриби розподіляють на 4 групи: – слабонакопичуючі (опеньок літній і опеньок осінній); – середньонакопичуючі (білий гриб, підберезник та лисички); – сильнонакопичуючі (рядовка зелена, сироїжка); – поглиначі радіоактивного цезію (польський гриб, маслюк звичайних , маслюк зернистий). Читайте також:
|
||||||||
|