МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Класифікація грибівПлан лекції 7.1. Класифікація грибів. 7.2.Ресурси дикорослих грибів. 7.3. Харчова цінність грибів. Ключові слова:їстівні гриби, термін зберігання, ресурси, харчова цінність. Клас грибів - це нижчі рослинні організми, в клітинах яких відсутній хлорофіл, тому вони не можуть засвоювати вуглець із вуглекислого газу повітря. Для побудови свого тіла вони використовують органічні речовини того середовища, на якому розвиваються. У природі існує понад 80 тисяч видів грибів. Їстівні гриби, яких нараховують близько 200 видів, об'єднують у групу шапинких - найбільше високоорганізованих вищих грибів. З 200 видів для заготівлі і переробки рекомендовані близько 40. Свіжі гриби є швидкопсувними продуктами і можуть зберігатися нетривалий час. Залежно від виду вони можуть зберігатися при температурі від 0 до 2 °С - 3 - 5 діб; при + 10 °С -1,5-3 доби; при +20 °С - 20 - 30 годин. Крім того, товарні запаси дикорослих грибів обмежені, а їхнє розміщення нерівномірне, реальне їхнє освоєння складає 10 - 15 %. Причому через Чорнобильську катастрофу використання дикорослих грибів, небезпечне для людини, бо гриби здатні накопичувати в десятки разів більше важких металів, у тому числі і радіоактивних, їж їх знаходиться в навколишньому середовищі. На дикорослі гриби багаті ліси Закарпаття, Івано-Франківської, Чернігівської, Волинської, Рівненської, Хмельницької і Житомирської областей Товарні ресурси складають близько 50 % біологічних запасів українських лісів. У врожайні роки рівень рентабельності заготівель грибів у найбільше плодоносних районах складає 35 %. Однак заготівлі складають приблизно 8 % товарних ресурсів. Врожайність і можливі щорічні обсяги заготівель дикорослих грибів установлено практично для всіх областей України, на території яких є ліси. Врожаї грибів за останні п'ять років коливаються в межах від 36 до 137 кг/га. Необхідно додати, що навіть дуже висока врожайність не говорить про такий же їх збір. Таблиця 2 Розміщення товарних ресурсів дикорослих грибів
Слід зазначити, що досить інтенсивний розвиток грибоводства в Донецькому регіоні зумовлений і тим, що товарні запаси дикорослих грибів незначні. Одним із напрямків культивування є використання складських приміщень, що тимчасово пустують, для виробництва грибів. Йдеться про сховища овочів і фруктів, що в силу об'єктивних причин не використовуються. Використання цих сховищ для вирощування грибів може істотно розширити асортимент свіжих продуктів, багатих на вітаміни. Врожайність грибів складає 16 і більш кг/м2. Від однієї тонни субстрату для вирощування (солома, земля, відходи бройлерного виробництва або молочно-товарних ферм) одержують грибів до 144 кг, а рівень рентабельності знаходиться в межах 34,4 - 84,2 %. За рік знімають у середньому 5 врожаїв, тобто один цикл триває 70 днів. Відносно стійкий попит і популярність грибів у населення зумовлено наявністю комплексу вітамінів, білків, мінеральних речовин тощо (табл. 4.50) і специфічним грибним запахом. Таблиця3. Хімічний склад грибів
Порівняння сушених грибів за калорійністю і засвоюваністю показує, що вони не поступаються в цьому хлібу, картоплі тощо.
Контрольні запитання 1. Дати класифікацію грибів. 2. Охарактеризувати ресурси дикорослих грибів в Україні. 3. Дати характеристику харчової цінності грибів.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|