Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза товарів зарубіжного виробництва

Цільова спрямованість: ознайомити студентів з порядком експертування товарів зарубіжного виробництва.

1. Поняття «ліцензія», «декларація», санітарно-ветеринарне посвідчення. У експертно-імпортних поставках ці поняття мають важливе значення. При перетинанні кордону імпортні товари мають бити пред’явлені митній службі. «Ліцензія» - це документ дозволу, який видається державними органами і в якому засвідчується право займатися певними видами діяльності, у тому числі й торгівлею.

«Декларація» - це накладна з переліком товарів, яка подається імпортом під час сплати митних зборів і податків. «Санітарно-ветеринарне свідоцтво» видається певними органами держави імпортера товару і засвідчує про те, що імпортована продукція не містить шкідливих для організму людини речовин і відповідає вимогам законів, що діють у державі імпортера.

2. Особливості маркування та пакування імпортних товарів.товари, які надходять в Україну за імпортними поставками, повинні мати надійне пакування, розраховане на неодноразове транспортування і тривалий час зберігання в державі призначення. Тому для цих товарів використовують надійні пакувальні матеріали і компактна тара. Пакувальні засоби та транспортна та споживча тара повинні бути виготовлені з матеріалів, які дозволені Міністерством охорони здоров`я України. На транспортній та споживчій тарі повинні бути всі позначки маркування, які передбачені стандартами та ТУ України. Воно має містити необхідну інформацію для споживача: назву продукту, найменування виробника або постачальника, інформацію про склад та енергетичну цінність продукту, штрих-код, строк вживання та ін.

Згідно з постановою Кабінету України,  з 01.01.98р. маркування повинне бути зроблено національною / державною / мовою.

3. Сертифікати відповідності, визначення та походження. Сертифікат відповідності видається центром стандартизації та сертифікації після проведення лабораторних досліджень на якість продукту як вітчизняних так і зарубіжних виробників. Сертифікати відповідності підтверджують, що досліджена продукція відповідає вимогам діючих в Україні стандартів як за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, так і за вмістом і ній речовин, шкідливих для здоров`я людини / солі важких металів, пестициди, радіонукліди та ін./.

Сертифікат визначення видається центром стандартизації та сертифікації, але не на вітчизняну продукцію, а на імпортовану. Він видається на основі сертифікату відповідності, виданого на імпортовану продукцію органом сертифікації держави-імпортера.

Сертифікат походження видається на експортовану з України продукцію. У ньому підтверджують, що цей продукт виготовлений в Україні з місцевої сировини і за національними технологіями. Сертифікат походження призначено для пред`явлення митним органам під час проведення експортних ситуацій.

4. Види закупки, порядок приймання, контроль якості імпортних товарів. Закупки імпортних товарів здійснюється згідно з заключними контрактами. Вони можуть бути одноразовими та довгостроковими, заклечатись як з товаровиробником, так і з товаропостачальником, а також з їх посередниками. У контрактах купівлі-продажу необхідно передбачити всі умови, які б сприяли виконанню угоди та були в межах закону. У них повинні бути зазначені пункти відповідальності обох сторін контракту за несвоєчасне або неповне виконання тих або інших пунктів договору та штрафні санкції.

Імпортовані в Україну продовольчі продукти обов`язково повинні бути сертифіковані. Якщо ж партія імпортованого товару не має сертифікатів, то необхідно в акредитованій лабораторії провести ретельне дослідження його якості за всіма показниками, у тому числі за показниками безпеки для здоров`я людини.

5. Санітарно-гігієнічні норми якості імпортних товарів. Для імпортованих продовольчих товарів за оцінки їхньої якості в Україні необхідне санітарно-ветеринарне свідоцтво, яке підтверджує відсутність у продукції шкідливих для людини мікроорганізмів. За відсутності такого свідоцтва до реалізації партії цього товару необхідно провести ретельне мікробіологічне дослідження  на якісний та кількісний вміст у ньому патогенної мікрофлори та спів ставити результати досліджень з національними вимогами до них.

6. Особливості експертизи партії товару за відсутності сертифікату якості, ТУ, контракту, які не мають аналогів в Україні. Такі випадки бувають рідкісними, але якщо така ситуація має місце, то необхідно:
- Визначити дійсні показники цього товару за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та за показниками безпеки в сертифікованій лабораторії Центру стандартизації;
- Не зважаючи на те, що аналоги такого продукту в Україні відсутні, порівняти одержані показники зі спорідненою групою продовольчих товарів, які виробляються в Україні, та застосувати до імпортного продукту вимоги, що встановлені вітчизняними стандартами якості цієї групи продуктів.

Переглядів: 4022

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.