Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза зерноборошняних товарів. Макаронні вироби

1. Основні категорії якості. Органолептичні: колір, стан поверхні, смак і запах, стан виробів після варіння. Фізико-хімічні: вміст лому, крихт, деформованих виробів, вологість, кислотність, міцність, вміст метало домішок, наявність амбарних шкідників, збільшення об`єму при варінні.

2. Види транспортної та споживчої тари. Розфасовують макаронні виробі масою не більше 1 кг. Їх упаковують  споживчу тару, коробки з картону, пакети з паперу, целофану або інших пакувальних матеріалів і плівок, дозволених Мінздравом України. Транспортна тара: ящики дощаті, фанерні, з гофрованого картону, пресовані ящики з литого картону або паперу вагою нетто до 30 кг. Ця тара з середини вистилається чистим обгортковим папером.

Тара та пакувальні матеріали мають бути чистими, сухими, міцними, не зараженими амбарними шкідниками, без стороннього запаху.

3. Маркування. Всіх видів упаковок наносять штампом або наклеюють ярлик. При цьому зазначається: найменування підприємства-виготувача, назва макаронних виробів, сорт / ґатунок /, дата виготовлення, маса нетто, номер стандарту. У середині ящика має бути талон з номером укладальника.

Маркування має бути чітким. Під час пакування макаронних виробів у пакети з прозорого матеріалу зсередини вкладають етикетку з вищезазначеними даними.

4. Транспортування та зберігання. Макаронні вироби транспортуються всіма видами транспорту. Транспортні засоби повинні бути чистими, не зараженими амбарними шкідниками, без стороннього запаху, а продукція має бути захищена від атмосферних опадів. Транспортні засоби повинні мати санітарне свідоцтво як дозвіл на перевезення. Місця зберігання макаронних виробів повинні бути чистими, сухими, провітрюваними, не зараженими амбарними шкідниками, захищена від атмосферних опадів. У них відносна вологість повітря не більше 70%, а температура не вище 300С. треба додержуватись товарного сусідства. Гарантійний термін зберігання з моменту виробництва до 1 року.

5. Припустимі та неприпустимі дефекти. Припустимими дефектами можна вважати такі, які несуттєво відрізняються від вимог НТД за органолептичними показниками, а з фізико-хімічних показників не відступають від вимог НТД / вміст вологи до 11…13%, кислотність не вище 40, вміст метало домішок не більше 3 мг в 1 кг продукту /. Неприпустимі дефекти – кислий, гіркий присмак, наявність плісняви, деформація трубчатих виробів, відступ від вимог НТД.

6. Методи та обсяги складання вихідного / середнього / зразка. З кожної партії макаронних виробів, згідно з вимогами НТД, з певного числа упаковок роблять виїмки. Сукупність усіх виїмок становить вихідний зразок, а його частина – середній зразок, який направляється для лабораторних досліджень. З нього роблять наважки для визначення фізико-хімічних показників. Загальна маса середньої проби має бути не менше 0,6 кг.

7. Умови ідентифікації продукції без документів або маркування. Для цієї ідентифікації застосовуються ті ж підходи, які визначено і для крупів та борошна.

8. Приклади фальсифікації продукту та порушення договорів. Фальсифікація макаронних виробів може здійснюватись шляхом недовкладення в продукт яйце продуктів, а також борошна вищого ґатунку. Цей вид фальсифікації може бути викритий хімічними дослідженнями на вміст яйце продуктів та якість клейковини.

Переглядів: 4198

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.