Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Пенсії за вислугу років державним службовцям, суддям, працівникам прокуратури і митних органів

Суб'єктами права на цю пенсію є посадові особи та інші працівники державного апарату.

До державних службовців, які мають право на пенсію за вислугу років, віднесено багато категорій посад і різних установ та організацій у всіх гілок державної влади.

Основними юридичними фактами, з якими пов'язується право на пенсію за вислугу років державних службовців, є наявність установленої законом тривалості спеціального стажу і досягнення пенсійного віку.

Відповідно до нової редакції ст. 37 Закону України «Про державну службу» на одержання пенсії державних службовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків — не менше 25 років, для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців. А також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, - незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку.

Відповідні категорії посад державних службовців визначено ст. 25 Закону України «Про державну службу».

Пенсія державним службовцям призначається у розмірі 80% від сум їхньої заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, без обмеження граничного розміру пенсії.

За кожний повний рік роботи понад 10 років на державній службі пенсія збільшується на 1 % заробітку, але не більше 90% заробітної плати, без обмеження граничного розміру пенсії.

Враховуючи викладене вище, пенсія державним службовцям призначається у розмірі 80—90% від суми їхньої заробітної плати, на яку нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно зі ст. 33 Закону України «Про державну службу» заробітна плата державних службовців складається із посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Державний службовець, звільнений з державної служби у зв'язку із засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свого посадового становища, чи вчиненням корупційного діяння, позбавляється права на отримання пенсії, передбаченої Законом України «Про державну службу».

 

Пенсії за вислугу років суддям

Умова для надання пенсій суддям тільки одна — стаж роботи на посаді судді не менше 20 років і вихід у відставку.
Судді, який пішов у відставку, за наявності відповідного віку і стажу роботи виплачується пенсія на умовах, передбачених ст.37 Закону України «Про державну службу».

Судді у відставці, який має стаж роботи на посаді судді не менше 20 років, виплачується за його вибором пенсія чи щомісячне довічне утримання у розмірі 80% заробітної плати працюючого на відповідній посаді судді.

За кожний повний рік роботи після 20 років на посаді судді розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2% заробітку, але не більше 90% заробітку судді.

До заробітку судді для нарахування щомісячного грошового утримання включаються посадовий оклад, премії, доплата за кваліфікаційні класи і надбавка за вислугу років.
Судді, звільненому з посади через засудження за умисний злочин, вчинений з використанням свого службового становища, чи корупційне діяння, пенсія призначається на загальних підставах.

 

Пенсії працівникам прокуратури

Пенсії працівникам прокуратурипризначаються диференційовано залежно від займаної посади.

Наприклад, слідчим працівникам пенсії призначаються незалежно від віку, за вислуги не менше 20 років у розмірі 50% місячного заробітку.
За кожний рік вислуги понад 20 років пенсія збільшується на слідчій роботі  на 3%, а на будь-якій прокурорській посаді - на 2% заробітку, з якого нараховується пенсія.

Працівникам, які обіймають прокурорські посади, пенсії призначаються з досягненням 55-річного віку чоловіками і 50-річного жінками з вислугою на цих посадах не менше 20 років у розмірі 50% місячного заробітку. За кожний рік вислуги понад 20 років пенсія збільшується на 2% цього заробітку.

У заробіток для нарахування пенсій за вислугу років включаються відповідні оклади на посаді, надбавки до посадових окладів за класні чини, вислугу років, а також інші виплати, передбачені загальним пенсійним законодавством.

Особи, звільнені з органів прокуратури у порядку дисциплінарного стягнення з позбавленням класного чину чи позбавлені класного чину за вироком суду, після звільнення втрачають право на пенсійне забезпечення за вислугу років. Права на пенсію позбавляються також особи, звільнені з роботи через засудження за умисний злочин, учинений з використанням свого посадового становища, чи за корупційне діяння.

Що ж до працівників митних органів, то вони також мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років за Законом України «Про державну службу» з досягненням певного віку і наявності вислуги: жінки — 50-річного віку і 20 років вислуги; чоловіки — 55-річного віку і 25 років вислуги.

Нарахування розміру пенсії проводиться у порядку, встановленому загальним пенсійним законодавством, у відсотках від фактичного заробітку з урахуванням надбавок за персональні звання, вислугу років, знання іноземних мов.

Переглядів: 6161

Повернутися до змісту: Кримінально виконавче право



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.