Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Основні види впливу людини на земельні ресурси

Ерозія грунтів - це процес руйнування грунтового покриву і знесення його часточок потоками води (водна ерозія) або вітром (вітова ерозія), яка посилюється внаслідок господарської діяльності людини.

Площа еродованих земель земель внаслідок неправильного ведення землеробства і будівельних робіт у світі досягла 700 млрд. га. основними причинами ерозії є руйнування гумусовго шару внаслідок розорювання цілинних земел; вирубування лісів; перевипасання і витоптування травянистого покриву; карєрного способу видобутку корисних копалин; будівництва споруд, транспортних магістралей, комунікацій.

Заболочування грунтів - це процес, повязаний зі зміною водного режиму грунтів внаслідок застосування поверхневих вод або підняття грунтових.

Виникає внаслідок нераціонального поливу угідь; інфільтрації вод з великих водосховищ у прилеглі землі; затоплення великих територій при будівництві ГЕС; заповнення водою відпрацьованих карєрів і перетворення їх на каскад озер чи боліт.

Засолення грунтів - це процес накопичення у верхніх горизонтах грунту надлишку шкідливих для рослин солей.

У процесі господарської діяльності людина може підсилити природне засолення грунтів (вторинне засолення). Таке явище розвивається при надмірному поливі зрошувальних земель у засушливих районах. У світі вторинного засолення зазанає близько 30% зрошувальних земель. Внаслідок цього зникає багато видів рослин, а  зявляються галофіти (солелюбні); посилюються міграційні процеси.

Опустелювання - це процес погіршення властивостей грунту з подальшою неможливістю їхнього відновлення без участі людини, а в екстремальних умовах це може призвести до перетворення території на пустелю.

Всього у світі піддається опустелюванню більше 1 млрд га майже на всіх континентах. Причини: тривалі засухи, засолення грунтів, переважання легких грунтів, зниження рівня грунтових вод, ерозія, зведення лісів, перевипас тварин, інтенсивне розорювання грунтів, нераціональне водовикористання.

Підкислення грунтів - це зниження рН грунтів, спрчинене забрудненням хімічними речовинами, що мають кислотний характер.

Причини: винесення з глибоких шарів сульфідів під час видобутку корисних копалин відкритим способом та окиснення їх на поверхні до сульфатів і сульфатної кислоти; випадання кислот з атмосферними опадами; вимивання речовин, що мають кислотний характер, із звалищ відходів, шламонакопичувачів.

Вилучення земель - грунтовий покрив агроекосистем повністю порушується при вилученні земель для різних потреб: будівництва промислових обєктів, міст, селищ, для прокладання доріг, трубопроводів, ліній звязку, при відкритому способі видобутку корисних копалин тощо. За даними ООН, у світі  тільки на будівництво міст і доріг щорічно втрачається більше 300 тис. га окремих земель

Забруднення грунтів - накопичення в грунті речовин і організмів унаслідок антропогенного впливу в аких кількостях, які знижують технологічну, харчову і санітарно-гігієнічну цінність рослин і якість інших обєктів. при цьому відбувається поступова зміна фізичних і хімічних властивостей грунту, порушення геохімічного середовища, зниження чисельності тваринних організмів, погіршення родючості грунту.

Переглядів: 16652

Повернутися до змісту: Основи екології



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.